Spons VZW

Belspeelse
Gouden Leeuw
Kwammer
Pielewuiter
't Speelanker
Spenoazi

Heb je vragen?

Hieronder vindt je allerlei mogelijks gestelde vragen! Vindt je toch niet wat je zoekt? Aarzel dan niet om ons te contacteren via onze contactpagina!

De vragen

Word ik betaald als ik op het speelplein sta?

Ja, als animator op het speelplein ontvang je een bescheiden vrijwilligersvergoeding. Voor de poen moet je het dus niet doen. Maar dat hoeft ook niet want animator zijn is vooral veel plezier maken en spelen met de kinderen en andere animatoren.
Op een halve dagwerking ontvang je:

  • 6 euro/dag als je GEEN attest hebt
  • 9 euro/dag als je je stage doet
  • 12 euro/dag als je een attest animator in het jeugdwerk hebt

Op een volle dagwerking ontvang je:
  • 7.5 euro/dag als je GEEN attest hebt
  • 12 euro/dag als je je stage doet
  • 15 euro/dag als je een attest animator in het jeugdwerk hebt

Hoe oud moet ik zijn om speelplein te geven?

Om animator te zijn moet je minstens 16 zijn. Wel mag je ook al speelplein geven in het jaar waarin je 16 word!

Moet ik een cursus volgen?.

Ja en nee. Op de Sint-Niklase speelpleinwerkingen mag je één zomer leiding geven zonder attest. Daarna vragen we jou om een cursus 'animator in het jeugdwerk' te volgen. Op zo'n cursus leer je immers heel wat nuttige en leuke zaken die elke animator zeker moet weten. Deze cursus kan je bij verschillende organisaties volgen. Let er gewoon op dat je het volgt bij een erkende organisatie.

Vanuit Spons VZW raden we je aan om een cursus te volgen bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij zijn dé ervaringsdeskundige op speelpleingebied en maken van jou een rasechte speelpleinanimator! En reken maar dat SPELEN daarbij centraal staat. Meer info over de cursussen van de VDS vind je hier.

Ik heb nog geen ervaring met kinderen. Mag ik dan speelplein geven?

Ja! De enige, echte vereiste is dat je graag met kinderen omgaat. Spelen en helemaal zot doen horen daar ook bij. Heb je die eigenschappen, wees dan maar zeker dat jij thuis hoort op het speelplein.

Hoelang duurt zo een speelpleindag?

Dit hangt af van waar je speelplein geeft. Op de volledagwerking van De Gouden Leeuw komen de animatoren reeds rond 7u 's ochtends samen. Op de halvedagwerkingen spreken de animatoren meestal af tussen 9u en 10u.

Iedere speelpleinwerking stopt ook op een ander uur, maar globaal genomen sluiten de speelpleinwerkingen tussen 17u en 18u hun deuren. Speelpleinwerkingen zijn ook enkel open op weekdagen.

Moet ik iedere dag komen?

Nee. Je bent niet verplicht om iedere dag te komen. Je kan dus gerust bv. op maandag en dinsdag speelplein geven, op woensdag weggaan met vrienden en op donderdag en vrijdag terug plein geven. We vragen wel dat je op voorhand duidelijk afspreekt met jouw speelpleinwerking wanneer je zeker leiding zal geven. Op die manier weten zij wie wanneer komt én kunnen ze een planning opmaken.

Zal ik wel iemand kennen daar op het speelplein?

Ken je nog niemand onder de animatorenploeg? Ook dat is geen probleem! Op iedere werking ontvangt de ploeg je met open armen. Ga gerust al eens tijdens het jaar langs op een animatorenactiviteit van jouw speelplein. Op die manier kan je immers je mede-animatoren al leren kennen en volop verbroederen. Daarnaast is het ook nooit verboden om je vrienden mee te brengen. Er telt immers altijd: "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!"

Ben ik verzekerd als ik op het speelplein sta?

Ja! Via Spons VZW en de stad Sint-Niklaas ben je burgerrechtelijk verzekerd en ook voor lichamelijke ongevallen. Je persoonlijke spullen zijn echter niet verzekerd. Laat die ipod dus voor de zekerheid thuis of berg voor de kinderen toekomen je spullen veilig op in het animatorenlokaal.

Waar kan ik terecht met al mijn vragen?

Zomerfolder

De zomerfolder is weldra beschikbaar